"Professional Driving Lesson Courses in Hayes, Middlesex"

MENU

Show Me Tell Me at Skills2Pass

SHOW ME TELL ME

SHOW ME - TELL ME - PRACTICAL DRIVING TEST EXAMINERS QUESTIONS

As part of your practical driving test the examiner will ask you one 'tell me' question (where you explain how you'd carry out a safety task) at the start of your test, before you start driving and one 'show me' question where you show how you'd carry out a safety task while you're driving

 

Part of your test includes a Show me, Tell Me' section. This is when your examiner will ask you one 'Show me' and one 'Tell me' question about general maintenance and safety checks on your car. You can get an idea of the kind of questions you will be asked on this page and by clicking each of the questions, you can see the kind of response you would be expected to give. Alternatively, you may watch the official 'Show me, Tell me' video by the DVSA Agency which is shown on this page.

 

 

Below are the questions you could be asked and examples of how they could be responded to on your test day

 

'Tell me' questions

 

Q1:  Tell me how you would check the brakes are working before starting a journey?

Ans: Brakes should be tested as you set off by applying gentle pressure at slow speed. Brakes should not feel spongy or slack and the vehicle should not pull to one side.

Q2:  Tell me where you would find the information for the recommended tyre pressures for this car and how tyre pressures should be checked?

Ans: Recommended pressures can be found In the manufacturer's guide. Use a reliable pressure gauge, check and adjust pressures when tyres are cold, don’t forget spare tyre, remember to refit valve caps.

Q3:  Tell me how you would check the tyres to ensure that they have sufficient tread depth and that their general condition is safe to use on the road?

Ans: Tyres should be checked to ensure there are no cuts or bulges. There should be 1.6mm of tread depth across the central ¾ of the breadth of the tyre and around the entire outer circumference. This can be checked with a tyre depth guage or the depth markers in the tyres themselves.

Q4: Tell me how would know there is problem with your anti locking braking system.

Ans: Warning light will illuminate if there is a fault with the anti locking braking system.

Q5: show me how you  would check that direction  indicators are working.

Ans: Applying the indicators or hazard switch and check functioning of all indicators.

Q6: Show me how you would check the brakes are working in the car.

Ans: Operate the brake pedal, make use of reflections in the Windows or ask someone to help you.

Q7: Show me how you would check the power steering is working before you start a journey.

Ans:  Before you start the  engine the steering feels heavy and when you start the engine it feels lighter.

Q8: Show me how you would check the parking brake (handbrake) for excessive wear, make sure you keep safe control of the vehicle.

Ans: Apply footbrake firmly. Demonstrate by applying parking brake (handbrake) so that when it is fully applied it secures itself, and is not at the working travel.

 

Get in touch with us via email and we'll endeavour to reply within 48 hours

Got any questions? Need to book now? Then do not delay, give us a call today!